23-01-06

Met de bus door Malta

 

In de zomer van 2005 ben ik samen met mijn familie naar Malta geweest. Mooi, klein en gezellig eilandje in het hart van de Middelandse Zee, tussen Sicilië en Tunesië. Malta is een eiland voor elke toerist. De cultuurfanaat vindt er zijn ding en de zonneklopper kan zichzelf bruinbakken aan het zwembad of aan de veel te kleine stranden. Niet veel anders dan de rest van de eilandjes in Zuid-Europa ... Toch heeft Malta iets uniek, wat je op geen ander eiland vindt. Elk dorpje kan je met de bus bereiken. Niet speciaal denk je dan ... Maar de bussen waarmee je het eiland kan doorkruisen zijn een attractie op zich. Het zijn ouderwetse gele busjes die het landschap van Malta kleuren. Al de bussen vertrekken vanuit een centraal gelegen rondpunt in de hoofdstad Valletta. Zo een bus is meer dan een vervoermiddel om van het een dorpje naar het andere te reizen. Het is een stukje Maltese cultuur. Vooraan in de bus merk je onmiddelijk dat de Maltezen een gelovig volk zijn. Naast de buschauffeur hangen verschillende prenten van de heilige maagd Maria en staat er minstens één Mariabeeld. Het is bijna een altaar. De schitterende bussen rijden over de hobbelige wegen naar elke uithoek van het eiland. Nu zijn alle bussen geel gekleurd en staat de bestemming op de bus geschreven. Vroeger hadden bussen met een verschillende bestemming verschillende kleuren. Er waren groene bussen, gele bussen, blauwe bussen ...

Als je in volgende halte af wil stappen moet je in de oudste bussen aan een koordje trekken, hierdoor gaat rinkelt dan de bel.Comfortabel reizen is het niet. Zeker in het bochtig stratencircuit van Malta. Maar als je in Malta op reis gaat, mag je deze ervaring niet missen.

14:08 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-06

Grijpt de jeugd zijn kans?

Vanavond om 18.00 kan je op Sporza de eerste live wedstrijd van Z006 volgen. Charleroi neemt het op tegen KRC Genk. Als Genk wint komt het zo op een vierde plaats en dan is er opnieuw aansluiting bij de top van het klassement. Maar voor we zover zijn moet KRC Genk nog voorbij zijn 'zwart beest'. Genk heeft het nooit makkelijk gehad in Charleroi. Naast Charleroi heeft Genk vandaag ook af te rekenen met een heleboel gekwetsten. Voor de tweede maal dit seizoen kan Hogo Broos bijna een heel elftal met gekwesten opstellen. Hoe kan dit toch?  Het zijn allemaal professionals en toch zijn ze zo vaak gekwetst. Is de trainigsmethode verkeerd? Verzorgen de spelers zich niet? Wie zal het zeggen ... Eén ding is wel duidelijk, aan deze medaille zit een keerzijde en het is een mooie keerzijde: de jeugd krijgt de kans. Op links krijgt de Italo-Belg Pocognoli zijn kans, en centraal in de verdediging maakt Sven Verdonck voor de eerste maal zijn opwachting. Eindelijk krijgen zij hun kans. Waarschijnlijk heeft Steven Defour de deur naar de eerste ploeg op een kier gezet voor de jongeren. Stilletjes komen ze naar binnen en hopelijk gaan ze er nooit meer weg. Jammer is dat je steeds op gekwetsten moet wachten, want anders krijgen de jongeren geen kans. Dus Hugo, nog harder trainen, zodat er nog meer gekwetsten vallen en op die manier krijgen jongeren nog meer kansen. Nu is het aan de jeugd. Grijp uw kans en laat deze nooit meer los!

10:29 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |