29-11-05

Brussel snuift

Onderzoek heeft uitgewezen dat er sporen van cocaïne in een rivier in Brussel, de Zenne, zitten. De Zenne wordt ook de riool van Brussel genoemd. Deze studie is verricht in navolging van onderzoek in de Thames in Londen en in de rivier Po in Italië. Het VRT-programma 'Koppen' nam de proef op de som en onderzocht staaltjes water van de Brusselse rivier.
Hieruit blijkt dat er een grote hoeveelheid afbraakstof van cocaïne in de Zenne zit. Dit wijst op een redelijk groot gebruik van de harddrug in de hoofdstad.
De redactie van 'Koppen' sprak met enkele sporadische cocaïnegebruikers en een ex-verslaafde. De vier sporadische gebruikers waren dertigers met een universitaire opleiding. Alle vier beweerden ze niet verslaafd te zijn en cocaïne enkel voor het plezier te gebruiken, om even aan de vluchtige maatschappij te ontsnappen. Ze weten dat cocaïne zeer gevaarlijk is, maar ze hebben het blijkbaar goed onder controle.
De 28-jarige ex-verslaafde bracht een heel ander verhaal. Cocaïne heeft zijn leven geruineerd. Tien jaar geleden zou hij net hetzelfde hebben gezegd: "Ik heb mijn druggebruik onder controle." Later bleek het tegendeel.


22:50 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-05

Bedrog

Jaar na jaar daalt het niveau van het Belgisch voetbal. Dit jaar verschijnt enkel Club Brugge na de winterstop op het Europees toneel. Anderlecht is bezig aan een historische verliesreeks, en een doelpunt maken in Europa lukt paars-wit ook niet. België gaat niet naar het WK en mist zo voor de tweede keer op rij een groot toernooi. Meer kan er niet mislopen. Of toch? Al enkele weken is voetballend België in de ban van de Chinees Zheyun Ye. De Chinese zakenman zou de spil zijn in een omkoopschandaal. Verschillende wedstrijden van de Jupilerliga zouden verkocht zijn. Dit is wat het Belgisch voetbal nodig had, nog een schandaal erbij.

 

In een omkoopaffaire zijn er altijd twee partijen, degene die omkoopt en degene die zich laat omkopen. Een ding is zeker, degene die zich laat omkopen is iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt en hier aardig zijn boterham mee verdient. Het zijn sporters die een luxeleven leiden. Ze hebben alles wat ze willen en toch laten ze zich verleiden om net iets meer te verdienen. Waarschijnlijk is het menselijk om steeds meer te willen. Nooit tevreden zijn met wat je hebt. Maar dit goedpraten kan en mag niet. Voor de zoveelste keer is er slechts één dupe in deze zaak, de supporters. Wekelijks zitten ze in de tribune om hun favoriete club aan te moedigen. Onvoorwaardelijk steunen ze hun ploeg en daarmee ook het Belgisch voetbal. Dat het niveau niet elke week even hoog ligt vinden de supporters niet erg. Anders zouden ze niet elke week in het stadion zitten of massaal naar de samenvattingen op televisie kijken. Maar lieg niet tegen deze mensen. Het minste wat ze verdienen is een eerlijke competitie waarin de spelers op een waardige manier voor de zege strijden. Al het gezang en geroep van de supporters blijkt een maat voor niets.

 

De echte voetballiefhebber wenst maar één ding, pluis deze zaak uit tot op het bot. Zuiver het voetbal van al deze valsspelers die de brave supporter aan het lijntje houden. De media moet haar tanden in deze zaak zetten en ze niet meer loslaten tot ze volledig is opgelost. Anders sterft ze waarschijnlijk een stille dood.

 


20:58 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Limburgse Derby

Zondagavond 20.30, aftrap van de Limburgse derby. Een overwinning maakt voor STVV de heenronde goed, voor de Truienaars is dit dé wedstrijd van het jaar. Op bezoek in het hol van de leeuw. Als KRC Genk wint, vindt het terug aansluiting bij de top-vijf.
 
90 minuten later is er duideljk maar één club in Limburg. De eindstand is 2-0 in het voordeel van KRC, maar op het scorebord had even goed 5-0 kunnen staan. Genk speelde een degelijke partij met een aantal schitterende combinaties, vooral tussen de jonge Defour en Engelaar. Na 35 minuten trapte Tom Soetaers de bal keihard onder de lat na een schitterende actie van Sunday Oliseh. Eindelijk heeft de Nigeriaan door dat hij heel gevaarlijk kan zijn als hij meer diepgang in zijn spel brengt. Eén rush naar voor, een knappe assist en meteen bingo.
 
Veel minuten en veel kansen later maakt Bob Peeters er 2-0 van na een schitterende combinatie. Op de overwinning van Genk valt weinig of niks af te dingen. STVV voetbalde niet mee, ze kwamen in de eerste helft nauwelijks over de middenlijn en mochten zeer tevreden zijn dat het aan de rust maar 1-0 was. In 15 wedstrijden scoorden de Truienaars slechts 14 keer, minder dan 1 doelpunt per wedstrijd. Je kan natuurlijk niet scoren als je niet op doel trapt. De nadruk ligt op 'op doel'. Niet 5 meter naast of 10 meter over Jan Moons. De kanaries kwamen met schrik naar het Fenixstadion en gaan nog angstiger naar huis. Ze schommelen nu op een 16de plaats, op een punt van GBA datvoorlaatste staat. Als STVV de volgende wedstrijden met de zelfde instelling op het veld komt ziet het er niet goed uit. Geen wil, geen inspiratie en vooral een gebrek aan talent.
 
Dankzij deze overwinning vindt Genk terug aansluiting bij de top van het klassement. Voor het eerst dit seizoen stond er een echt team op de mat die de organisatie niet uit het oog verloor. Achterin stuurde Seifo Soley de verdediging. Hij gaf geen kans weg, en was zelf een aantal keer gevaarlijk door à la Zokora naar voor op te rukken. Op het middenveld vonden de technische spelers Defour en Engelaar elkaar blindelings. Bij momenten tikten deze twee heren het hele middenveld en de volledige defensie aan flarden. Tot slot speelde Bob Peeters een verdienstelijke partij in de spits. Als target-man hield Peeters de bal goed bij en creëerde veel ruimte voor de opkomende flanken van Genk.
 
Hugo Broos heeft zijn team op het juiste moment op het juiste spoor gezet. De gekwetste spelers komen stilaan terug, ... het kan dus alleen nog beter.11:30 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-11-05

Oplossing

 

Met geweld los je niets op. In onze westerse democratie moet je altijd kiezen voor de dialoog. Er is echter een tijd van komen en gaan. De tijd van de dialoog is in Parijs duidelijk heengegaan. De banlieus en haar inwoners zijn te lang genegeerd. Niemand heeft oor naar de mening van de jonge allochtonen van de voorsteden. Die mensen zijn echt kansarm. Geen kans op een mooie toekomst, geen kans op werk, …  Ze schreeuwden om aandacht, maar de politici hoorden het niet. Welke middelen blijven er dan nog over? Juist, geweld. Maar dat mag in het Westen niet. Toch hebben de jongeren de wereld wakker geschud. Na twee weken opstand in Frankrijk belooft de voorzitter van de Europese Commissie, Barosso, 50 miljoen euro voor de Franse voorsteden. Het geld dient voor een stedelijk ontwikkelingsprogramma. De jongeren hadden geen keuze. Geweld was de laatste maar jammer genoeg de enige oplossing.

 


23:14 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Wist je dat ...

De metrolezers onder jullie hebben het ongetwijfeld al gelezen: "Naar toilet gaan draagt bij tot ontbossing".
Volgens Duncan Pollard, directeur van het Europese bosprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WWF), verdwijnen elke dag 270.000 bomen in de wc. Dit komt omdat het toiletpapier bestaat uit niet-gerecycleerd materiaal. Elke keer dat jij en ik naar toilet gaan verdwijnt er een stukje boom in de riolering. Stel je eens voor hoeveel bomen door je wc spoelen als je diaree hebt ... Daar denk een mens natuurlijk niet over na. Oei daar verdwijnt weer een boom ;-)

17:19 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-11-05

Interview met een Braziliaanse ster

Braziliaanse ster op B-veld van KRC Genk

 

Dinsdagavond regent het pijpenstelen in Genk, maar op het B-veld van het Fenixstadion loopt een stervoetballer over het gras. Giovane Elber (33) doet wedstrijdritme op in een partij tussen de beloften van KRC Genk en Mönchenglabach. De Braziliaanse doelpuntenmachine is aan zijn twaalfde seizoen in de Duitse Bundesliga toe. Hij kende zijn glorieperiode bij Bayern München waar Elber in 7 seizoenen 169 keer scoorde.

 

Hoe voelt het om na een lange afwezigheid weer op de groene mat te staan?

 

Elber: Het is fantastisch om weer eens 60 minuten te voetballen. Ik ben echt blij dat mijn blessure eindelijk is genezen. Meer dan een jaar ben ik van de ene zware kwetsuur in de andere gevallen. Na mijn terugkeer naar Duitsland heb ik nog niet veel kunnen genieten van het spelletje.

 

Zijn dit je eerste minuten van het seizoen?

 

Elber: Neen, vorige week ben ik in de slotfase van de wedstrijd met het eerste elftal al ingevallen. Maar het doet deugd terug 60 minuten te spelen. Dit is de enige manier om mijn oude vorm terug te vinden.

 

Na een korte periode Bij Lyon keerde je terug naar Duitsland. Ben je mislukt in Frankrijk?

 

Elber: Neen, helemaal niet. Tijdens mijn eerste seizoen bij Olympique Lyon werden we onmiddellijk kampioen en scoorde ik 10 doelpunten. Ik vind dat helemaal niet slecht. Het tweede jaar daarentegen was een totale ramp. Door een zware blessure speelde ik slechts drie wedstrijden en kon ik maar éénmaal scoren. Tijdens de winterstop van vorig seizoen ben ik naar Mönchengladbach verhuisd.

 

Miste je Duitsland?

 

Elber: Heel eerlijk, ja. Ik heb die beslissing wel niet alleen genomen. Mijn vrouw wilde ook graag terugkeren naar Duitsland. Na 10 jaar Bundesliga-ervaring  wist ik dat de Duitse competitie ideaal voor mij was om mijn carrière opnieuw te lanceren.Toen Mönchengladbach mij contacteerde, was de keuze snel gemaakt. Jammer genoeg gooide mijn enkelblessure roet in het eten, waardoor ik niet veel minuten op het veld heb gestaan.

Maar nu is  het einde van de tunnel in zicht.

 

Wat verwacht je van de rest van het seizoen?

 

Elber: Voor mezelf is het belangrijk dat ik het seizoen zonder blessures kan afwerken. Voor het team hoop ik dat we zo hoog mogelijk eindigen. Na 12 wedstrijden staan we op een 6de plaats. Als we zo verder doen, kunnen we misschien meedingen voor een Europees ticket. Het is wel nog te vroeg om hiervan te dromen want de weg is nog zeer lang. Ik wil zo snel mogelijk voor het eerste elftal scoren zodat we deze droom kunnen verwezenlijken.

 

Je bent nu 33 jaar. Hoe ziet de toekomst eruit na het voetbal?

 

Elber: Ik wil nog drie jaar spelen en hoop dat mijn lichaam dat ook toelaat. Wat ik nadien wil doen weet ik nog niet. Misschien iets in de voetballerij, maar zeker geen trainer. Ach, ik heb nog drie jaar om daarover na te denken (lacht).

 

 

Sergio Destino

23:31 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Mijn pen

Hellow, in navolging van enkele andere klasgenoten ben ik ook met een zeer bescheiden blogje gestart. Ik zie dit niet echt als een dagboek, maar eerder als een platvorm om mijn wederom bescheiden journalistieke werken te plaatsen. Veel leesplezier!!!!

23:27 Gepost door Sergino | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |